Neuleet

Villapaitoja ja muita neuleita.

Käsin neulottu uniikki villapaita?

Minulta voi kysellä tarjouksia sähköpostilla, kalenteriini mahtuu muutama villapaita per vuosi. En tee paitoja työkseni, vaan huvikseni, omalla ajalla ja fiiliksen mukaan.

Villapaidat ovat yleensä pitkiä projekteja. Tekemiseen menee minulla langasta ja mallista riippuen neljästäkymmenestä tunnista yli kahdeksaankymmeneen tuntiin. Hinta määräytyy siis materiaalin ja mallin mukaan, alkaen 400€, sisältää materiaalit ja ALV. Hinta ei ole ns. työn hinta, vaan vaivanpalkka.

Jäätelön värinen islantilaisneule

Keväällä 2020 minuun iski melko paha neuloosi ja vaatetin lähes koko perheeni. Ihan kyselemättä ja ilmoittamatta. Nyt keväällä 2021 kun sain viimeisimmän tilausvillapaidan puikoilta, ajattelin sitten viedä homman loppuun ja tehdä viimeisenkin yllärineuleen. Tiedä kuinka yllättävää tämä nyt enää on, mutta kuitenkin.

Islantilaisneuleen perusohje on Islantilaisia neuleita -kirjan Riddari, kuviot suunnittelin taas itse. Lanka on Hjertegarnin Extrafine Merino 120. Ohje toimii ihan hyvin ohuemmallekin langalle, itse vaihdoin vain isompaan puikkoon. Neule on ehkä löysempi kuin pitäisi, mutta pysyypähän pehmeänä eikä kiristä.

Näitäkin kun olen tehnyt vain muille, olen jäänyt haaveilemaan omastakin merinovillaisesta islantilaisneuleesta.. Onhan nämä nyt vaan todella kauniita!

Tikkuri suomenlampaan villasta, ruskea

Vaihteeksi ruskea Tikkuri. Tämäkin oli tilaustyö ystävälle.

Luulisi, että kyllästyttäisi tehdä samaa neuletta useaan kertaan, mutta ei. Jäin haaveilemaan, että tekisin vielä joskus itsellenikin tällaisen. Nyt kun kerran muitakin on vaatetettu. Onhan tämä kerrassaan upea malli ja materiaali on ehkä paras!

Ohje on Novitan Hailuodon paita. Taas muokkasin silmukkamääriä, jotta saisin neuleen sopimaan omaan käsialaan ja oikean kokoiseksi, mutta muuten.. Napit mystisestä nappikätköstä ja lanka lemppari lankakaupasta, Kalliomäen niittykaritsatilalta.

Suomenlampaanvilla on ihan maailman paras materiaali! Se on lämpimällä säällä hengittävä ja kylmällä todella lämmin. Villalla on uskomaton kosteudenimukyky, ja se saakin olla oikeasti märkä ennen kuin tuntuu kostealta. Ei mikään ihme, että näitä on saaristossa ja kalastaessa käytetty puhki.

Vaalea tikkuri

Tämä on toinen Tikkuri, jonka tein. Tilaustyönä ystävälle.

Kesällä 2020, koronakesänä, sain kai mainetta hulluna neulemimminä, kun oli sitten juhannus tai varjo-Provinssi niin tikuttelin milloin mitäkin neuletta.

Olen ehkä vähän koukuttunut suomenlampaanvillan tuntuun. Neule itsessään kun on melkoisenkin työläs ja yksitoikkoinen, joten sen on kai pakko olla juuri villa, joka koukuttaa ja tekee tekemisestä meditatiivista.

Ohje on Novitan Hailuodon paita ja villa Kalliomäen tilalta haettua suomenlampaanvillaa. Napit löytyivät kai jostain nappikätköstä, paitsi alin keraaminen nappi, joka on Pirtin kehräämöltä. Siellä myytiin jonkun paikallisen keramiikan tekijän nappeja, enkä voinut vastustaa kiusausta.

Syksyinen pooloneule

Syksyllä 2019 neuloin kolmannenkin neuleen itselleni. Tähän kävin hakemassa langat Kauhavalta, Lankavalta, kun ajelin mutkan kautta mökiltä Rovaniemelle.

Vielä ostellessa en tiennyt mitä meinaan tehdä, mutta Dropsin upea oranssi Cotton Merino tarttui mukaan lähinnä värinsä ja tuntunsa puolesta.

Tää on ollut käytössä todella paljon! Erityisesti tykkään yhdistää tämän sinisiin farkkuihin, toimii kuin unelma. Jos lanka ei olisi loppunut kesken, voisi käyttää myös matalampivyötäröisten housujen kanssa, vaikka ehkä juuri snadisti liian lyhyt helma tekee tähän jonkun oman juttunsa.

Villapaidan ohje on Suuri Käsityö -lehdestä (8/2019), palmikot ja muut pintaneuleet sovellettu muista ohjeista tai omasta päästä.

Islantilainen villapaita Lettlopista

Toinen syksyllä 2019 neulottu villapaita. Varmasti lämpimästä islantilaisesta villasta! Oli todella mukava neuloa ja karkeudestaan huolimatta mukava päällä. Pehmenee tietenkin vielä käytössä.

Tätä villapaitaa neulottiin pitkän kaavan kautta. Kuvion suunnittelin itse ja ensimmäisellä yrittämällä siitä ei tullutkaan niin kiva kuin toivoin: purkuun. Taisin myös aluksi alottaa neulomisen ylhäältä alas, mutta lopulta tein sen alhaalta ylös kuten ohjeessa. Paidan malli olen ottanut mallia Riddarista. Ohje löytyy  myös Islantilaisia neuleita -kirjasta.

Kuvion tosiaan suunnittelin itse. Epähuomiossa en kuitenkaan huomioinut pienemmän kerroksen välistä jätettäviä kerroksia ja paita on hartioista melko reilu. Toisaalta se ei haittaa lainkaan, mahtuupahan ulkoillessa pitkähihaista alle. Tästä on tullut ihan luotto retkineule!

Elämäni toinen villapaita

Kesän 2019 asuin mökillä. Pakenin omaa arkea maalaismaisemiin. Syksyn tullen alkoivat ilmat viiletä ja vaatekaapille oli lähes tuhat kilometriä.

Näppäränä tyttönä päätin, että helpompaa kuin kävellä kauppaan ostamaan pitkähihaisia, on käydä lankakaupasta hakemassa lankaa ja neuloa itselle villapaita. Kivan ohjeen olin jo bongannut aiemmin, eli kylmät kelit olivat ehkä ennemmin tekosyy. Ja projektilla sai välteltyä kandin kirjoittamista.

Ohje oli mielenkiintoinen ja neulominen nopeaa. Jäin vähän koukkuun tekemiseen ja muistan, kun minulla oli neule mukana Habitare messuilla ja herätin keskustelua ratikassa siitä, kuinka kiva kun nykyäänkin neulotaan. Kaikenkaikkiaan hyvänmielen projekti ja lopputulos aivan lemppari!

Ohje on Suuri Käsityö -lehdestä (8/2019) ja lanka on Fibra naturan puuvilla-silkki lanka Papyrus.

Muu neule tai yhteistyö?

Neulon mielelläni myös pipoja ja muita asusteita. Teen niitäkin huvikseni, eli hinnat ovat alkaen muutama kymppi. Laita viestiä ja kerro mitä mielessä  niin suunnitellaan yhdessä!

Myös ohjeiden teko kiinnostelee! Teen paljon asusteita vain omasta päästäni. Ohjeita toisaalta olen lukenut paljon ja sellaisen kirjoittaminenkin (ainakin parille koolle) luonnistuu varmasti. Jos haluaisit ohjeen johonkin tietynlaiseen tarkoitukseen tai luoda vaikka tarvikepaketin jotain tiettyä lankaa varten, HMU!

Shopping Cart