Christa Eloranta

Tieto- ja viestintätekniikka, sisustus- ja tekstiilimuotoilu, hienopuuseppä sekä monipuolinen käsityöläinen

Teknistä osaamista, luovuutta ja jatkuvaa oppimista

Halusin lähteä opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi lisätäkseni ymmärrystäni erilaisista teknologioista. Muotoiluopinnoissa herännyt kiinnostus ohjelmointiin ja sen luomiin mahdollisuuksiin vahvistui etätyöaallon myötä ja 2022 aloitin ohjelmistokehittäjän opinnot Lapin AMK:ssa monimuotototeutuksessa.

Monipuolisesta taustastani on varmasti hyötyä alalla. Vahva kokemus ravintola-alalta ja muotoiluosaaminen täydentävät insinööritaitoja. Vahvuuksiani on muuntautumiskyky, uteliaisuus, kyky ratkaista ongelmia monipuolisesti sekä hahmottaa kokonaisuuksia unohtamatta yksityiskohtien tärkeyttä.

Ala on laaja ja uteliaana tyyppinä en malttaisi rajata kiinnostuksen kohteita. Toistaiseksi mielenkiintoisinta on ollut ohjelmointi itsessään sekä suunnittelu. AI ja IoT kiinnostavat myös niiden monipuolisten mahdollisuuksien ja muotoilutaustani takia. Haluaisin tulevaisuudessa päästä työskentelemään tiimeissä ja projekteissa, jossa voisin hyödyntää sekä aiempaa osaamistani, että kehittää taitojani ohjelmistokehityksessä.

ch. 26.1.2024

Utelias mieli ja malttamaton luonne

Olen asunut Suomessa viidessä eri kunnassa, sekä kiertänyt Australiaa vuoden. Työskennellyt ravintoloissa Kotkasta Kittilään, opiskellut neljää eri tutkintoa ja tällä hetkellä opiskelen tieto- ja viestintätekniikkaa Lapin ammattikorkeakoulussa. Minulla on toiminimi ja satunnaisesti teen erilaisia käsityö- ja muotoiluprojekteja.

En juuri malta jäädä odottamaan asioita tapahtuviksi, vaan pyrin itse edesauttamaan muutosta, jos se on mahdollista ja koen sen tarpeelliseksi. Sama pätee projekteihin, innostun nopeasti ja innostuessani saan asioita aikaiseksi.

Olen kiinnostunut vähän kaikesta, mutta varsinkin käsitöihin suhtaudun intohimoisesti. Neulomaan olen oppinut ennen kuin lukemaan ja puukkokin minulla on ollut aivan lapsesta.

Muotoilu- ja suunnitteluopintoja olen suorittanut Lapin yliopistossa. Pääaineena luin sisustus- ja tekstiilimuotoilua ja sivuaineena opiskelin arktisen muotoilun lisäksi teollista muotoilua ja pintasuunnittelua. Käytännön osaamista olen kartuttanut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa hienopuusepän opinnoilla ja Teuvan aikuiskoulutuskeskuksessa sisustajan osatutkinnolla.

Inspiraatiota ympäristöstä

Olisi mielenkiintoista tavata muotoilija tai luovan alan ammattilainen, joka ei saisi inspiraatiota ympäristöstä. Suomessa luonto on kaikkialla, joten siitä vaikuttuminen on itsestäänselvää. Kukaan ei ole tyhjiössä, joten ympäröivät asiat vaikuttavat väkisinkin.

Minun ympäristöäni kuosisuunnittelussa ja visuaalisessa työssä on luonto metsineen ja peltoineen. Myös kaupunkiympäristöt ovat inspiroivia. Viehätyn kontrasteista ja materiaaleista.

Muotoilijana ympäristöäni ovat kompaktit tilat ja helposti muuttaminen, käytännöllisyys ja monikäyttöisyys, myös kestävyys ja korjattavuus. Olen aikuisiällä muuttanut vähintään kerran vuodessa, ja työskennellyt pääasiassa matalapalkka-aloilla (tai opiskellut), joten olen oppinut arvostamaan tavaroiden laatua ja monipuolisuutta.

Olen pikkuhiljaa huomannut, että kannattaa tehdä asioita, joita itse kokee hyödyllisiksi tai kauniiksi. On todennäköistä, että ne silloin ovat hyödyllisiä ja viehättäviä jonkun toisenkin mielestä.

Unelmana elättää itsensä tekemällä siistejä juttuja

Tällä(kin) hetkellä etsin sitä ”omaa juttua”. Teen käsitöitä ja opiskelen. Toisaalta haaveilen myös kirjoittamisesta, matkustamisesta ja seikkailuista.

Unelmoin, että tulevaisuudessakin pääsisin toteuttamaan itseäni monipuolisesti. Kyllästyn ihastuttavan nopeasti, joten haalimalla monipuolisesti osaamista vähän kaikesta toivon, että saisin myös olla mukana monen laisissa projekteissa, erilaisissa rooleissa.

Haaveilen siitä, että voisin itse vaikuttaa jossain määrin työaikoihini. Että pystyisin tekemään töitä paikasta riippumatta. Hyödyntää osaamistani sekä suunnittelun, että käytännön osaamisen parissa.

Olisi mahtavaa päästä työskentelemään muille, mutta niin, että aikaa jäisi myös omien projektien toteuttamiseen.

Shopping Cart